Opplevelse av traumeskade fra pasientens side

skuddskade_opptreing
Foto: Thomas Haugersveen, Redink/Politiforum

Hvordan oppleves en skade fra pasientens side? Hvilke konsekvenser kan følge med for pasientens side? Politiforums artikkel om politimannen som ble skutt på jobb, er et interessant case og lesing.

Denne uken delte Politiforum artikkelen «Erik ble skutt på jobb» om politimannen Erik Bjerkaas fra Hedmark som ble skutt ute i tjeneste. Det har nå snart gått ett år siden Bjerkaas var ute på det som kan betegnes som et rutinemessig oppdrag sammen med to kolleger. Men 26. september 2015 ble en dag som vil prege ham resten av livet.

Kort tid senere er Bjerkaas truffet av et skudd rett bak venstre arm, i brysthøyde, akkurat der den skuddsikre vesten har en åpning.

Politiet har fått en telefon fra en person som føler seg utrygg og er redd fordi en ruset mann har et våpen liggende fremme. Bjerkaas og to andre politimenn rykker ut. Fremme tar de oppstilling ved siden av døren, og ringer på. Kort tid senere er Bjerkaas truffet av et skudd rett bak venstre arm, i brysthøyde, akkurat der den skuddsikre vesten har en åpning. Kula gikk gjennom kroppen, og ut av brystets venstre del. Den passerte så vidt over hjertet, og like under de store pulsårene ved kragebeinet.

Bjerkaas hadde et massivt traume, og store indre blødninger. Nerven som kontrollerer venstre arm, var skutt i stykker.

Lokalsykehuset avklarer raskt at Bjerkaas situasjon ikke er livstruende, men alvorlig. I løpet av 30 minutter er han om bord i legehelikopteret og på vei til Ullevåls intensivavdeling. Bjerkaas har et massivt traume, og store indre blødninger. Nerven som kontrollerer venstre arm, er skutt i stykker.

Erik Bjerkaas historie fra ulykkesdagen, og det siste året, er ført i pennen av Politiforums redaktør Ole Martin Mortvedt, og vi anbefaler å lese hele historien her! Vi har videre fra artikkelen trukket frem hvordan Erik Bjerkaas opplevde og opplever skaden og konsekvensene av den.

Bjerkaas’ arm ble lam etter skuddskaden. I dag har han etter operasjon og utallige treningstimer fått tilbake førligheten i skulderen og deler av armen, men ikke i fingrene. Utfordringene med å klare seg med en arm er mange og ulike forteller han til Politiforum, fra å knyte skolissene med kun én hånd til å leke med en fireåring som har lyst til å bli kastet i været. Han slår også fast at det ikke er sannsynlig at han kommer ut i operativ jobb igjen.

Det siste året har vært preget av ekstreme smerter. … som om han hadde fått tredd en stålring rundt armen.

Det siste året har vært preget av ekstreme smerter, sterke smertestillende medikamenter og trening. Legene erstattet den ødelagte nervebanen i Bjerkaas’ arm ved å hente to nervekanaler fra benet. De skar over hele venstre brystmuskel, brettet den til side, og skjøtet på de ødelagte nervekanalene. Bjerkaas var tidligere konkurransesvømmer, og vant til å trene, og til å kjenne smerte slik som når han tidligere presset seg på trening. De første ukene etter operasjonen beskriver han som om han hadde fått tredd en stålring rundt armen, og smertene som av en annen verden.

Fra å ha en totalt kraftløs arm, klarer Bjerkaas allikevel nå å heve to kilo gjennom en mansjett på håndleddet.

Smertene slapp gradvis taket, og utallige treningstimer har gitt resultater. I dag har Bjerkaas trent opp mer bevegelighet og styrke i skulderen og den øvre delen av armen overfor albuen. Lenger ned er det svakere. Fra håndleddet og ned er det helt følelsesløst og uten kraft. Men fra å ha en totalt kraftløs arm, klarer han allikevel nå å heve to kilo gjennom en mansjett på håndleddet. Fingrene klarer han ikke å bruke. Opptreningen vil pågå i flere år fremover. Håpet er at nervetråden som er ødelagt, skal vokse frem gjennom de påsydde nervekanalene. For hver millimeter den vokser, øker sjansen for bedre førlighet i armen.

Akkurat nå ville det være veldig stort å få tilbake følelsen om så bare i en halv hånd, og aller helst kunne bøye håndledd og fingre igjen.

– Det er klart jeg har en dyp bekymring for at hånda ikke skal bli bra. Men fremgangen etter all treningen gjør at jeg føler meg trygg på at den blir vesentlig bedre enn nå. Akkurat nå ville det være veldig stort å få tilbake følelsen om så bare i en halv hånd, og aller helst kunne bøye håndledd og fingre igjen, sier han til Politiforum.

Etter å ha jobbet i 20 prosent stilling en tid, går Bjerkaas opp i 50 prosent stilling i høst. Han ser for seg en politikarriere der han på sikt kan drive med veiledning innen informantbehandling og spaning. Men før han går opp i 50 prosent stilling, skal han på fisketur. Han har fått laget en spesialinnretning som skal hjelpe til med å holde fiskestanga.

Les hele historien om Erik Bjerkaas – skaden, operasjon, opptreningen, og hvordan livet hans ble snudd på hodet – her!