Ny forskning: Redder hardt skadde fra å blø i hjel etter ulykker

Ny forskning gjort av Avdeling for traumatologi på Ullevål i samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse redder hardt skadde fra å blø i hjel etter ulykker.

Skader etter ulykker er den viktigste årsaken til dødsfall blant barn og unge voksne. Nest etter hodeskader dør de fleste av disse av stort blodtap. Disse pasientene må raskt til et sykehus hvor kirurger kan stoppe blødningen med livreddende operasjon. Men veien til operasjonssalen er ofte lang – av og til for lang. Med nye metoder kan man kjøpe seg dyrebar tid.

Jostein S. Hagemo, Luftambulanselege og forsker ved OUS og Fagsjef ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Foto: privat.

– Om veien til nærmeste sykehus er lang, kan tilførsel av et lite protein være avgjørende for om du overlever, forteller Jostein S. Hagemo, Luftambulanselege og forsker ved OUS og Fagsjef ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse til Oslo universitetssykehus blogg Ekspertsykehuset.

Fibrinogen kan gis til pasienter som er utsatt for ulykker, enten på skadestedet, i helikopteret, i ambulansen, eller inne på operasjonsstua. Det kan enten gis som et rent fibrinogen, eller i form av blodplasma.

– De siste årene har legebiler og luftambulansehelikopter blitt utstyrt med frysetørket blodplasma. Dersom vi mistenker at det foreligger en alvorlig blødning, gis dette i løpet av minutter. Ofte gir vi i tillegg røde blodceller. Slik kjøper vi oss livsviktig tid til å rekke frem til sykehuset, sier Hagemo.

– Men å gi rent fibrinogen eller blodplasma kan ha bivirkninger. Dette er et finjustert system, som hele tiden må være i balanse.

Med nye metoder å analysere blodet på, har forskning fra traumeavdelingen ved OUS og Stiftelsen Norsk Luftambulanse vist at spesifikke mangler i blodets koagulasjonsevne kan påvises raskt. Det gjør det mulig å plukke ut de pasientene som virkelig trenger fibrinogen og blodplasma.

Les mer om dette i artikkelen «Redder hardt skadde fra å dø» på Ekspertsykehusets blogg her!